GoldenWave

Als ik langs het futuristische aluminium gebouw van Kunstlocatie Würth op bedrijventerrein De Brand in ’s-Hertogenbosch loop, pakt heel even de wind het schilderij op, wat ik in mijn hand houd. Het 1 meter 20 lange en 40 brede schilderij zwiept bijna uit mijn hand. Net op tijd kan ik met mijn andere hand een betere grip krijgen. Het zou toch wat wezen. Amper drie meter tot de expositieruimte en floep, daar gaat de kunst het water in wat voor Würth ligt.

Wel toepasselijk die windflard. Immers, het kunstwerk ‘Golden Waves’ is gemaakt op basis van de zee met de hoge hemel, gierende wolken en neervallende golven. Het laat vele gouden golven zien van textiel en touw. En of het nu golven zijn van de zee, of windflarden, dat laat ik  aan de fantasie van de beschouwer over.

Even later sta ik in de ontvangstruimte samen met twee dames van Würth. Ze ontvangen me heel warm en hartelijk. ‘Jij moet Marcel Rus zijn!’ zegt ze. ‘En jij Brigitte,’ zeg ik terug. Ik toon het werk wat door haar is uitgekozen voor de expositie ‘In je element’. Deze expositie is opgezet naast de lopende tentoonstelling ‘Water, Wolken, Wind – kunstwerken uit de Verzameling Würth’. Daar waar de laatstgenoemde  bestaat uit werken van bekende kunstenaars uit de Verzameling  Würth, is de expositie ‘In je element’ opgebouwd uit acht werken van kunstenaars uit de Brabant.

‘Ah! Daar is het kunstwerk!’ Ze bekijkt het werk met aandacht. Ik geef een korte toelichting. Assemblage van stof, touw en hout. Geïnspireerd door de natuur. Met als motto ‘kijk om je heen en verwonder je’. ‘Mooi werk! Ja! Ik vind je zo getalenteerd!’ roept ze uit. Tof om te horen, fun!

De andere dame geeft aan dat ze het werk omgekeerd, dus de onderkant boven, ook leuk vindt. En inderdaad, zoals een goed abstract kunstwerk betaamd, is het op meerdere manieren te bekijken. Omgekeerd lijkt het meer op de zee met golven die neervallen. Op mijn wijze lijkt het meer op de hemel met windflarden. Alles is goed. Alles kan. ‘Vind je het ook niet wat van Kiefer hebben?’ zegt ze. ‘Oei,’ zeg ik, ‘dat is wel heel veel eer.’ Anselm Kiefer is een bekende en heel inspirerende kunstenaar. Een van zijn werken is opgenomen in de expositie van Würth.

Als ik even later weer de hoek om loop bij Kunstlocatie Würth, waait weer een windflard in mijn gezicht. Het kan mijn glimlach niet wegblazen. Wat een fijn ontvangst en waardering. En wat een leuke expositie in het verschiet.

De expositie ‘In je element’ startte op maandag 14 september en liep door tot medio november 2021

Marcel Rus

www.marcelrus.com | marceljanrus@gmail.com | FB\Instagram Marcel Rus Art

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?