In mijn atelier staat een schilderij welke ik heb gemaakt naar aanleiding van de aanslagen in Parijs, november 2015. Ik schrok van die aanslagen. Wie niet! Ik denk dat vooral de willekeur van die aanslag me pakte. Ik weet nog precies wat ik deed: ik zat rustig op de bank te zappen toen het nieuws bekend werd gemaakt op TV. Beelden van voortvluchtige terroristen opgenomen door een mobieltje met een camera. Ik voelde me eerst zo veilig, maar daarna leek alles een schijn-zekerheid. Ik ga wel vaker naar optredens. Eagles of Death Metal is niet echt mijn genre maar stel. Stel dat ik wel naar die band was gaan kijken in Parijs, Bataclan. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat mijn zoon en dochter geen vader meer zouden hebben. Onvoorstelbaar. En ook: hoe ver is Parijs vanwaar ik woon en leef?

Die schrik, dat besef, daar moest ik iets mee. Als kunstenaar kan ik gedachten omzetten in schilderijen en dus ging ik naar mijn atelier. Ik zocht geschikt textiel uit en dacht na over wat ik had ervaren. Wat is een goede metafoor voor die willekeur? Al snel vond ik die in twee huizen. Het ene huis wat veilig was, voelde als een warm thuis. Het andere huis waar ik maar beter niet kon zijn was een gevaarlijk huis. Een plaats waar het zeker niet veilig was. En ik? Ik sta pal voor die twee huizen en moet kiezen. Is het linker huis de beste plek om te zijn? Of juist het rechter huis? Wat kan ik verwachten en wat is de beste keuze?

De willekeur, de aanslag, het maakt dat ik stil sta bij het nu. Bij mijn leven nu. Ik kijk om me heen en waardeer het veilige huis waarvoor ik blijkbaar heb gekozen.

Over die aanslag toen in 2015 heb ik een uitgebreide expositie gehouden onder de naam THERE.  Met diverse schilderijen die elk op hun unieke wijze dat gevoel uit wil drukken. De expositie is allang voorbij maar de schilderijen zijn er nog. Wil je meer zien? Neem dan een kijkje in mijn portfolio op de website of neem anders contact met me op.

1 Reactie
 1. Marcel Rus 9 maanden geleden

  Hello,

  Thanks for the email. This is also my first experion with blogs. For a good preparation I followed a course.
  Somewhere in the city of Rotterdam. Our teacher was a former reporter who knows how to hold the attention to the end of a blog.
  F.e. ask a question in the first section and give the answer in the last.
  Good luck with your blog!

  Best regards,

  Marcel Rus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2019 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?