De man wachtte even met praten totdat hij de juiste woorden had gezocht. We stonden in de expositieruimte van Stroomhuis Neerijnen. Hij bezoeker, ik kunstenaar. Hij wilde perse iets zeggen op een juiste manier. Ik had hem net de context verteld van de kunstwerken. Hij luisterde eerst aandachtig. Maar op een gegeven moment zag ik dat hij iets wilde vragen. Dat zat in de weg van het luisteren. ‘En, is er ook een diepere betekenis in de felheid van kleuren?’ Hij wees naar het schilderij ‘Disturbed’ en daarna naar ‘Wall’ iets verder weg. ‘Disturbed’ is een schilderij met warme kleuren, rood, oker, goud. ‘Wall’ is veel harder en feller, met geel en wit.

Ik moest even nadenken over de vraag. ‘Wall’ is een schilderij met heerlijke felle primaire kleuren. Terwijl de kleuren van ‘Disturbed’ in het verlengde van elkaar zijn. Ik maakte het werk ‘Disturbed’ toen ik net werkeloos werd. Alles was toen blur, vaag. Chaotisch ook. Mijn werkelijkheid was in stukken gevallen aan mijn voeten. Maar die ex-werkelijkheid, die zekerheid, was nog wel dicht bij me. Ik durfde de confrontatie nog niet aan met de nieuwe werkelijkheid. De harde werkelijkheid van het zonder werk en inkomsten zitten.

Een stukje naar links hing het grote werk ‘Wall’. De muur tegen welke ik hard op was geknald. Het was in een volgende fase, nadat ik werkeloos was geraakt. De chaos was verworden tot een harde realiteit. Ik wilde door, maar het kon niet meer. De schijnzekerheid van een vaste baan. Maar ontslag is ontslag en de muur bleek hard. Vandaar wellicht de felle kleuren. Het werd me pijnlijk helder dat ik niet meer door kon zo.

Was ik me nu echt bewust van dit verschil in kleuren? Fel vs zacht? Transparantie vs verborgenheid? Ik antwoorde het aan de man. En het klonk goed. Ik schilderde wat me bezig hield toen. Achteraf krijgt het wellicht meer een betekenis. Feit is wel dat door het erover te hebben het kunstwerk nog weer meer tot leven komt.

Dank daarvoor, bezoeker!

Wil je ook kijken naar de kunstwerken ‘Disturbed’ en ‘Wall’? Beide kunstwerken hangen in het Stroomhuis in Neerijnen, tot en met zondag 23 januari. De zaal is open van donderdag tot en met zondag, van 12:00 tot 16:00. Ik zal nog aanwezig zijn op 9 februari tussen 13:00 en 15:00.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?