De thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje prikkelde me wel: ‘Wat doet de anderhalve meter maatschappij met mij?’ Het Perfecte Plaatje is een televisieprogramma waarin bekende Nederlanders strijden om de beste foto. We kijken wel vaker dat soort programma’s. Programma’s waar er elke week één de beste is en één af moet vallen.

Ik dacht er verder over na. Ik keek vanuit mijn werkkamer naar de hard overdrijvende wolken buiten. En besefte me weer dat ik al vanaf maart enkel en alleen thuis werk. De stapel vouchers van verzette concerten en hardloopwedstrijden lagen naast mijn laptop op mijn bureau. Werd mijn kamer nu ineens kleiner?

Het is een aparte tijd. Een tijd met belemmeringen en kansen. Belemmeringen omdat we niet meer zomaar dingen kunnen doen. Boodschappen doen is een risico. Naar de stad gaan is een afweging met angst. Overal en nergens ligt het corona virus op de loer. Maar ook kansen! Door het wegvallen van het reizen naar mijn werk kan ik ook andere dingen doen, buiten werk. Door de rust om me heen, kom ik ook tot rust en inkeer.

‘Wat doet de anderhalve meter maatschappij met mij,’ echode het in mijn hoofd. Ik mis de variatie vooral in mijn leven. De ongedwongenheid ook. Ik mis de genegenheid. Domweg iemand de hand schudden of familie of vrienden omarmen.

In mijn werkkamer is het donker geworden. De dagen in november worden steeds korter. Ik pak mijn telefoon en maak een selfie. Met mondkapje om. Eerst nog gewoon over mijn neus, mond en kin. En toen over mijn hele gezicht, mijn ogen bedekkend. Ik wil even de ogen sluiten voor de door corona aangetaste wereld. Of, ik wil me beschermen tegen de onzichtbare vijand.

De selfie heb ik ingestuurd maar ik won de opdracht niet. Een andere foto werd de winnaar. Iedereen is wel bezig met zijn of haar plek aan het zoeken in deze corona anderhalve meter maatschappij. Ik waardeer vooral dat wat goed gaat, net als altijd. Dat ik nog een wandeling kan maken in het bos ’s ochtends vroeg. Dat we gezond zijn en werk hebben. Dat we liefde kunnen geven.

Dat doet het dus met me.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?