‘O, wacht, ik heb nog een idee voor de expositie!’ Ingrid steekt haar hand op. Sommige andere kunstenaars staan al bijna op van de lange houten tafel midden in het Grand Café van Litserborg. We hebben een laatste vergadering over de gezamenlijk expositie TunnelArtists. Als lokale kunstenaars hebben we actief meegedaan aan het community art project TunnelArt617. Een succesvol project waarin vele vrijwilligers samen de grauwe tunnels onder de rotonde van de N617 tussen Den Dungen en Sint-Michielsgestel een totale make-over gaven. Nu is het weer fun om door de tunnels te rijden.

Ingrid neemt het woord. ‘Het lijkt me goed om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne.’ Iedereen begrijp wat ze bedoelt. Elke dag is de oorlog van Rusland met Oekraïne in het nieuws. Hartverscheurende berichten over een bevolking in het nauw. Een volk wat zo ontzettend dichtbij woont. De berichten komen hard binnen. De vluchtelingen komen ook naar Nederland. Losgeslagen van huis en totaal ontspoord. Maar wat kunnen we er aan doen?

‘Ik heb een kunstwerk gemaakt met de kleuren van Oekraïne.’ Ze toont een foto van haar werk. Een mooi vrouwenhoofd tegen een achtergrond van blauw met geel. Ik herken ze eerst als de kleuren van de tunnels van project TunnelArt617. Het blauw van de rivier De Dommel. Het geel van de zandgronden. Direct daarna volgt de associatie met de Oekraïense vlag. ‘Ik ga dit verkopen en geef de helft van de opbrengst aan de actie voor Oekraïne’. Haar initiatief wordt goed ontvangen en ook gevolgd.

In mijn atelier staat een kubus. Een kubus met 2×2 zijdes met Oekraïens geel en blauw. De kleuren zijn niet helder meer. Besmeurd als door modder aangeraakt. Aan de andere zijden is er wit en zwart. Zo wit als een vredes duif. En zo zwart als de situatie voor de mensen in Kiev en Marioepol. Mijn kinderen zien er een dobbelsteen in. En zo voelt het ook. Er wordt politiek gedobbeld om de macht. Er wordt gespeeld met levens.

Laten we hopen dat het witte vlak van vrede snel bovenop komt liggen.

Kom ook langs op 26 en 27 maart op de expositie van TunnelArtists. Tussen 11:00 en 16:00 in twee zalen van Litserborg, Litserstraat 2, Den Dungen. En check het leuke artikel in De Brug!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?