Medio juni ga ik schilderen. Nu doe ik dat wel vaker, maar niet op deze manier! Ik doe mee met het fantastische project The Colorfield Performance. Op Park Lingezegen vlakbij Elst sta ik straks op een grasveld te schilderen op een groot wit vlak van 1:20 bij 1:20. En ik ben dan omringd door honderden andere beschilderde of nog te schilderen doeken. Daar gaat het namelijk om bij The Colorfield Performance. Samen een groot openbaar kunstwerk maken. Een kunstwerk in een grote vorm wat tijdens het maken ervan te bewonderen is voor iedereen die dit maar wil. In rijen staan de doeken op gelijke afstand te wachten op hun kunstenaars of op nieuwsgierige kijkers.

Ik nam vandaag een kijkje bij het Park en sprak met de initiatiefnemer Dirk Hakze. Gemutst met een soort tulband bekeek hij mij met enige terughoudendheid, toen ik aan kwam lopen. Ik zag hem denken, ‘Toch niet alweer een kunstenaar die iets aparts wil wat eigenlijk niet kan.’ Ik moet hem gelijk geven. Ik maak meestal in mijn atelier werken van textiel op hout. Het houten paneel ligt dan op de schragen in het midden van het atelier en ik maak dan in fases een kunstwerk. Eerst de grondverf of Gesso. Dan na het drogen plak ik de textiel erop. Dan na het drogen ga ik schilderen. En tenslotte, het vernissen. Nu ga ik werken in de buitenlucht, met een doek rechtop en binnen een dag moet het werk af zijn. En ook nog eens bestendig zijn tegen de buitenlucht. Ha! Ik moet om mijzelf lachen. Zoveel hobbels. Het daagt me uit. En ik weet zeker dat er een leuk en uniek werk zal ontstaan. Anders als anders. Maar zeker een echte Rus.

Dirk wordt wat toegankelijker als ik zelf ook aangeef dat ik ook een kwalitatief kunstwerk wil gaan maken. En dat ik daarom vooraf me meldt. En dat ik hem bewonder om zijn vasthoudendheid. Nodig om zo’n groot project voor elkaar te krijgen. ‘Ik herinner me iemand die mooi werk heeft gemaakt van papier. Het was mooi totdat het enorm verkleurde, scheurde en van het doek viel. Kijk, dat willen we dus niet,’ vertelt hij tactvol. Ik luister maar tegelijkertijd ben ik al mijn eigen werk aan het voorbereiden. Wat kan ik vooraf doen? Wat kan ter plekke? Maak ik een schets vooraf? Of juist niet? Ik kijk naar de kunstenaars die in een tent schilderen, vanwege het regenachtige weer. Hoe zij de boel aanpakken. De een had een schets gemaakt en ging dat groter opzetten op het doek. De ander ging eerst het doek prepareren met een onderlaag. Ieder bezig met zijn eigen ding. Met volle concentratie. Ik geniet van de energie en creativiteit. Kan niet wachten om zelf ook aan de slag te gaan.

Wil je ook een kijkje nemen? Er staan al tientallen kunstwerken te wachten op je bezoek. Ga dan naar Park Lingezegen. Hou als adres De Park 12 aan in Elst. Daar kan je parkeren. En na het kijken naar Colorfield Performance is het ook een goed idee om lekker even te wandelen.

Ik ga op woensdag 16 juni schilderen. Je mag komen kijken (op afstand).

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?