In de felle zon stond ik op 7 juni voor de deur bij Galerie Van Loon in Vught. De galerie had die dag zijn deuren wel open maar ik miste iets. Licht aarzelend stapte ik via het portaaltje naar binnen. Daar trof ik twee mensen van de galerie al etende aan in een kamer omringd door kunstwerken van diverse stromingen. ‘Eh, zijn jullie al geopend?’ vroeg ik. ‘Jazeker, kom binnen!’ zei de man met de baard. ‘Er volgt een officiële opening dit weekend, maar je bent nu al welkom. Zie het maar als een sneak preview!’. ‘Weet je het zeker?’ vroeg ik nog, ‘Ik wil best later terugkomen hoor’. Maar het was gewoon oké. Ze waren open voor bezoek.

Ik voelde me nog meer welkom hierdoor en met rust en aandacht bekeek ik de collectie van de galerie. Vergeleken met de laatste Biënnale waren er nieuwe kunstenaars en hadden bestaande kunstenaars nieuwe kunstwerken tentoongesteld. Er waren veel nieuwe werken van Joris van Spaendonck. Die was mij vorige keer al opgevallen door zijn authenticiteit en inspiratie vanuit de natuur. Ik voel me verwant met deze Tilburgse kunstenaar. Door zijn fascinatie voor de natuur, bomen. En door de manier van werken. Mooie aardse kleuren. Fantastisch!

Ik loop verder door de gangen, kamers en trappenhuis van de galerie. Elke hoek, elke wand is benut en versierd met een kunstwerk. Van objecten met gaas tot fotografie. Via de keuken zou ik dan ook door kunnen lopen naar de Mariakerk, waar de Summer expositie doorloopt. Dat is even zoeken. Aan iemand die daar achter zijn laptop zit, vraag ik waar ik nu heen moet lopen. ‘Door die deur daar,’ wijst hij aan. Zijn aanwijzing volgende loop ik door een ruimte met een lange gedekte tafel via een oude houten deur naar de aangrenzende Mariakerk.

Een goede locatie voegt veel toe aan tentoongesteld werk. De Mariakerk is hoog en sacraal. De kunst krijgt hier iets van mee. Als ware het een aureool, een gouden randje. Zelfs het beeldhouwwerk van een dikke man uit hout, die midden voor op het altaar staat. Wat mij opvalt is ook het 3D effect bij de werken van Peter Demetz.

Als ik weer terugloop, praat ik nog door met iemand van de galerie. Hij is net de beelden in de beeldentuin aan het afstoffen. ‘Mooie nieuwe werken, van Van Spaendonck,’ zeg ik. Hij vertelt over de kunstenaar uit Tilburg en de verwantschap met de familie Van Spaendonck, die in het Noord-Brabants museum mooie bloemenwerken heeft hangen. ‘Ik maak zelf ook kunst, assemblages van textiel en touw,’ vertel ik hem, ‘en hou van kunst maken en kijken. ‘ Dan wens ik hem een goede expositie en met een hoofd vol mooie beeltenissen en een fijne ervaring rijker loop ik naar buiten.

Wil je ook de Summer Art expositie zien? Kom dan langs bij Galerie Van Loon tussen 7 en 23 juni. Bekijk de mooie expositie van o.a. Van Laerhoven en bezoek de Mariakerk: https://vanloongalleries.com/

Wil je meer weten over mij als kunstenaar? Volg me dan op mijn eigen website www.marcelrus.com en/of via facebook Marcel Rus Art.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2019 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?