Al enige tijd werk ik actief mee aan het project TunnelArt617. Dit project gaat zorgen voor het schoonmaken en beschilderen van nu nog grauwe betonnen tunnelwanden onder de rotonde van de N617 tussen Den Dungen en Sint-Michielsgestel. Ik doe mee als kunstenaar, als lid van de kunstcommissie Sint-Michielsgestel en als coördinator namens de kunstenaars.

Het is een rijk project. Een project wat een komma zet. En een uitroepteken. Wacht! Dat moet ik even uitleggen. Rijk in de zin dat er veel contact is tussen verschillende mensen met verschillende capaciteiten, achtergronden, kennis en kunde. Zo is mijn kennis van flora en fauna verbeterd doordat ik samen met Gijs van de Natuurgroep Gestel en Mirja van Waterschap De Dommel het basis ontwerp voor de tunnels hebben bepaald op het thema beek landschap.  Zij gaven dan aan hoe het thema kon worden vertaald naar bv veel voorkomende dieren zoals winde en das. Heel gaaf om te zien dat dat nu de verbindende factor is geworden van het ontwerp. De grondlagen die meelopen met de tunnels. Lucht en water en aarde.

Het project zet een uitroepteken. Het geeft aan dat we niet in deze Corona tijd bij de pakken neer moeten zitten. Maar kansen moeten grijpen. Door te doen en samen te werken kom je ver. En zo staan straks kunstwerken van professionele kunstenaars naast amateur kunstenaars uit de wijk, Cello en Kentalis. Ieder neemt zijn eigen ding mee naar de tunnels. Het zet een uitroepteken in de zin van dat je met community art kan verbinden.

En ik zie een komma. Het stopt niet bij het kunstwerk op de tunnelwand. Elk stukje van de tunnel kent straks zijn eigen verhaal! Naast de eerder genoemde dieren en grondlagen, zit er ook een verhaal achter elk kunstwerk en kunstenaar. Een link naar de historie, of naar de persoonlijke situatie van een kunstenaar. Een link naar een natuur project of een voorval met een dier. Het kan alle kanten op gaan.

En ik? Ik ga een bestaand kunstwerk vertalen naar de tunnelwand. Een kunstwerk die gaat over de kwetsbaarheid van het leven en daarmee de behoefte om te leven in het nu. Maar dat is niet alles! Ik ga ook wat fun toevoegen. Een set grote flippers bijvoorbeeld, metershoog. Gewoon, omdat het kan.

Ik voel me rijk. Dat ik in dit project mee mag draaien. En zoveel mensen met zoveel verhalen mag horen.

Je kan het project volgen via facebook en instagram TunnelArt617.

#TunnelArt617 #communityart #streetart #marcelrusart

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?