In deze tijden van corona is het leven vaak eentonig en saai. Elke dag weer het zelfde. Geen afleiding door bijvoorbeeld naar een restaurant te gaan of naar de film. Ook een bezoek aan een museum, iets wat ik als kunstenaar graag doe, zit er al wekenlang niet meer in.

Ik kan dan natuurlijk grumpy worden. Ik kan ook kijken naar wat wél kan. Soms lukt dat best. Soms niet. Vandaag kreeg ik op dat vlak inspiratie vanuit mijn favoriete museum De Pont. Ook zij hebben last van corona en de maatregelen daaromtrent. Ook zij worstelen daarmee, missen hun publiek. En ook zij zoeken naar de kansen die er zijn. En zo kwamen ze uit op een heel mooi project National Chain 2020/Social Practices.

‘Ik voel natuurlijk de restrictie in de ruimte. Maar ik merk ook dat als ik op een ander level me beweeg, die barrière verdwijnt.’ Een van de dansers die zijn ingehuurd, geeft weer wat het met haar doet, het dansen in een groot kunstwerk bij De Pont.

Ze danst in het kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Rita McBride. Het gaat om een herinterpretatie van het oorspronkelijke werk National Chain uit 1997. Samen met choreograaf Alexandra Waierstall en studenten van de Fontys Danse in Tilburg ontwikkelde ze een nieuwe versie. De conservator van De Pont geeft haar fascinatie aan: ‘Wat voor mij het prachtige aan dit project is dat je ziet hoe de dansers zich aanpassen aan een omgeving die nieuw voor hen is, en die voelt als een harnas.’ Ik zie wat ze bedoeld. De dansers passen zich aan, tonen zich flexibel, vinden nieuwe mogelijkheden. Net als wij in een leven met de corona maatregelen als harnas.

De installatie Social Practices strekt zich uit over het gehele centrale plein van De Pont. Daar waar ik al zo vaak liep langs kunstwerken zoals die van Anish Kapoor. Het vervult me met enige melancholiek als ik daar nu de dansers zien dansen. Ik wil me weer spiegelen in Kapoor’s spiegels! Maar kom nu niet verder dan meekijken op instagram. Op Instagram de_pont_museum zie je dat er een groot raster hangt als een soort systeemplafond op schouderhoogte. De vakken zijn, hoe toevallig, anderhalve meter, wat de spanning oproept waarin we ons nu bevinden. Het beklemmende van de corona maatregelen. Maar de dansers tonen ons hoe je dit ook kan zien. Er zijn meer kanten aan ons verhaal. Kijk naar wat wél kan!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?