Enkele weken geleden stond ik op de Art Eindhoven beurs. Een prima beurs in een industriele omgeving op Strijp-S in Eindhoven ( www.arteindhoven.nl). Art Eindhoven vond plaats op zaterdag 13 en zondag 14 april 2019 in het Klokgebouw in Eindhoven. Het Klokgebouw is een oude Philips fabriek die de sfeer van weleer uitstraalt.

Allerlei kleurige en ambachtelijke schilderwerken had ik uitgestald in een kleine kraam van 3 bij 1 meter. In een lang weekend trok deze de aandacht van vele bezoekers, vrienden en onbekenden en andere standhouders.

Kunst intrigeert en nodigt uit om even anders te denken dan anders. Dat bleek ook wel weer dat weekend.

Zo sprak ik een Chinese vrouw. In gebrekkig nederlands legde ze uit wat ze deed op de beurs. ‘Ik geniet, ‘ zei ze. ‘Ik mag nu ook genieten van datgene wat ik vroeger in China niet mocht doen.’ Ze vertelde dat ze vroeger niet veel mocht thuis. Enkel het functionele. Ze wilde graag tekenen en schilderen. Maar dat was niet aan de orde. ‘Het is alsof ik een deur had gevonden naar een andere ruimte thuis. Een deur die ik pas mocht openen toen ik in Nederland ging wonen. En ik geniet zo van die ruimte.’ Ze toonde me haar tekeningen die van het kleine beeldscherm van haar telefoon spatte. Geweldig verhaal, toch. En wat een contrast met de enorme vrijheid die ik heb mogen ervaren. Ze waardeerde mijn kunstwerken in hun openheid en uitbundigheid. ‘Wat fijn dat je dat kan doen zo!’

Er waren andere bezoekers. Elk met hun eigen verhaal. Collega kunstenaars die wilden weten hoe ik iets had gemaakt. Geinteresseerden die na een korte vraag hun levensverhaal vertelden. Verhalen over burn out, werkeloosheid, opkrabbelen en weer vallen. Vrienden die gezelligheid brachten. Ook waren er bezoekers die snel doorliepen naar andere kramen met iets minder abstracte kunstwerken. Bezoekers die stilstonden, en keken zonder een vraag te stellen. Ik benaderde ze dan voorzichtig. ‘Als je vragen hebt, dan hoor ik het graag!’ En soms kon ik mijn verhaal achter de schilderijen vertellen. Over alledaagse dingen die mij was overkomen. Die iedereen had kunnen overkomen. Over mijn introverte karakter wat toch kan leiden tot zulke uitbundige kunst. Over mijn laatste expositie Ex-Positie over het afscheid nemen van werk.

En zo werd Art Eindhoven voor mij een groot succes. Ik heb mijn verhaal kunnen delen. Ik maakte verhalen los uit volkomen vreemden. Wat mooi dat kunst dat kan doen!

Wil je meer zien van mijn kunstwerken? Kijk dan op mijn website www.marcelrus.com.

www.marcelrus.com | Facebook\Instagram Marcel Rus Art | 06-83707970 | marceljanrus@gmail.com

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2019 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?