Ik ben nu even heel gemeen. Iets wat je zeker niet achter mij had gezocht. Ik ga je namelijk iets vertellen over een leuke tentoonstelling waar je nu door de verscherpte corona maatregelen, totaal niet bij kan komen.

Op de laatste dag voordat de verscherpte maatregelen, de bijna lockdown, actief werd, was ik nog in De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Een mooi industrieel pand met een nu muisstil restaurant, een nog stillere serre, en een aantal filmzalen met groene stippen voor de stoelen waar je nog net wel welkom bent. Ik was blij! Ik vond een groene stip in Zaal 5 en keek een rare maar grappige en intrigerende film genaamd ‘Kajillionaire’.

Maar goed, daarover wil ik het nu niet over hebben. Omdat ik, ondanks de regel dat je precies op tijd moest zijn, te vroeg was, liep ik door de ontvangsthal van De Verkadefabriek. Aan de muren van de vroegere fabriek was een nieuwe exposite ingericht. Van Jörgen Caris, ‘Ik heb een droom’.

Jörgen Caris (1971) volgde de opleiding Fotografische Vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn stijl wordt omschreven als betrokken, met oog voor de menselijke maat en zoekend naar eenvoud in compositie. Dat zag ik terug in de prachtige zwart-wit portretten aan de muur van De Verkadefabriek.

De expositie ‘Ik heb een droom’ heeft te maken met een rubriek in dagblad Trouw. Bekende en onbekende mensen werd deze vraag gesteld: waar droom je ’s nachts over? Elke geïnterviewde gaf weer een ander verhaal. Over dromen van andere tijden, verontrustende werelden waar niets herkenbaar is, of fijne dromen met juist herkenbare aspecten van de dag ervoor. Het was persoonlijk, soms intiem. Die kwetsbaarheid weet Jörgen prachtig te vangen in zijn portretten in zwart-wit.

Ik keek lang en met aandacht naar de portretten. En las de bijgesloten teksten uit het interview. De tekst bij Jan Siebelink, schrijver, pakte me even. Het was een echo van mijn overtuigen: ‘Het wonder zit in het alledaagse’.

Maar goed, ik heb je nu lekker gemaakt voor een expositie die je niet kan kijken. Nog niet althans. Laten we hopen dat binnenkort de deuren weer open gaan voor culturele instellingen zoals De Verkadefabriek. Tot die tijd is er de website: https://ikhebeendroom.nl/ en, als je het interview met Jan Siebelink wil lezen: https://ikhebeendroom.nl/pages/017.html. En natuurlijk die vraag die je aan jezelf kan stellen: ‘waar droom je ’s nachts over?’

De foto van Jan Siebelink is gemaakt door Jörgen Caris. Interviews van Noor Hellmann.

www.jorgencaris.nl

www.verkadefabriek.nl

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?