‘De volgende rotonde driekwart rond en dan moeten we er zijn…’ We zitten samen in de auto. Het is even na 10:00. Zij rijdt en ik navigeer op basis van een kleine plattegrond op de folder van de Open Atelierroute Etten-Leur. ‘Hm, hier zou het ergens moeten zijn, toch…’ We zoeken de straat af op zoek naar een teken. Ik check nogmaals de nummering op de plattegrond die aangeeft welke kunstenaars waar exposeren. We zoeken nummer 2.

‘Daar is het!’ We ontdekken een banner. Stappen uit en lopen met de ochtendzon in ons gezicht de oprit op. De deur staat open maar toch stap ik wat onwennig iemands achtertuin in. Alsof je ergens komt waar je niet mag komen. Maar juist bij een Open Atelierroute staat de deur letterlijk en figuurlijk open voor iedereen die graag kunst wil zien en wil horen hoe het ontstaat.

We lopen de tuin in van Ineke Duyndam. Zij exposeert thuis in haar woonkamer, zorgvuldig leeggeruimde garage en charmante tuin. Samen met twee kompanen die kunstwerken maken in keramiek en tekeningen. Ze heeft dat goed gekozen, zo’n samenwerking met twee totaal andere disciplines. Er is namelijk voor iedereen wat te zien. En zo staan we ineens in iemands woonkamer te kijken naar figuratieve en vooral ook abstracte kunstwerken. Mooie kleuren blauw, wit en oker vechten om de aandacht op een reliëf van zand en leer.

Het is mooi te zien hoe iemand zijn of haar creativiteit durft te tonen en telkens ook wil door ontwikkelen. Ineke doet dat door na stadsgezichten en stillevens door te durven schilderen naar abstracte vormen. Petra van Liere, een andere kunstenares die op een boerderij net buiten Etten-Leur exposeert, doet dat door een deel van een vroeger werk zo te vergroten dat er een patroon ontstaat wat gelijkenis heeft met aders in een lichaam, of een rivieren delta vanuit de lucht bezien. Toon Verbaak uit Roosendaal maakt in een achtertuin van papier maché met al zijn energie fleurige dieren. Het enthousiasme over hun zoektochten inspireert me als kunstenaar en laat me nadenken over hoe we ons leven kunnen uitbeelden.

Wil je ook kennis nemen van deze kunstenaars of van de vele andere kunstenaars in Etten-Leur? Check dan de facebook pagina van deze atelierroute of ga op bezoek bij een van de kunstenaars. Wil je weten hoe ik deze inspiratie om ga zetten in mijn eigen kunstwerken, blijf me dan volgen op https://marcelrus.com.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2018 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?