Het was een tijd geleden dat ik bij een vernissage was. Een echte dan, niet virtueel. Oké, de mondkapjes moesten nog op bij Kunstlocatie Würth in ’s-Hertogenbosch. En het openingswoord was verscholen achter een QR code die naar een vooraf opgenomen openingswoord zou leiden. Maar hé, ik klaag niet. Ik genoot van de expositie en het onder-mensen-zijn. Kunstlocatie Würth geeft de mogelijkheid en biedt een hele interessante expositie rond Christo en Jeanne-Claude.

Wat blijkt, Würth had tijdens het leven van de meester-inpakker banden met de kunstenaars. Men kocht diverse ontwerpschetsen en de samenwerking leidde zelfs tot het inpakken van een van de vestigingen van Würth. Op een tijdens de expositie vertoonde film werd het personeel geïnterviewd waarvan er een aantal toch best laconiek reageerden. Ik had het zelf ook wel een beetje. Een gebouw inpakken, is dat nu wel zo kunstig?

‘Zo verwierf Christo het geld voor zijn projecten,’ licht een dame van Kunstlocatie Würth toe. We staan bij een perspex bak waarin een grote schets was te zien van de Pont Neuf in Parijs. ‘Christo werkte niet met subsidies. Hij maakte eerst schetsen en verkocht deze dan. ‘Sommige van zijn ideeën zijn nog niet verwezenlijkt. Deze wel, deze is pas mogelijk geworden ná zijn dood.’ We stonden voor L’Arc de Triomphe in Parijs. Ingepakt vind ik hem mooier dan in het echt.

Er was één schets die mij extra opviel. Het was een wandelpad in Amerika. Ik moest erom glimlachen. Dat is pas kunst. Hoe kom je erop om een wandelpad in te pakken. Het resultaat was fantastisch. Een kronkel van een stemmige okerkleur dwars door een park. Net als de kleurige gordijnen in Central Park in New York die bij de opening ineens in een winters landschap stonden en extra afstaken tegen het wit van de sneeuw.

‘Het is niet zomaar inpakken. Laatst deed een studentengroep als grap het na. Dat lukte hen niet. Want, inpakken door Christo, dat is het accentueren van de basisvorm van een gebouw of object. Het draperen als een gordijn. Het terugbrengen naar de essentie.’

Ik besefte me ineens, ik laat me helemaal inpakken, hier bij Kunstlocatie Würth, door Christo en zijn vrouw.

De expositie is te zien van 14 maart 2022 tot en met 5 maart 2023. Kunstlocatie Würth is geopend van zondag tot en met vrijdag van 11.00 – 17.00 uur aan Het Sterrenbeeld 35 in ’s-Hertogenbosch.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?