‘Beste Marcel, zondag heeft de jury gekozen voor ‘De rode schoentjes’. Femke de Kock is daarmee de winnaar van Kunstwedstrijd Vrij! 2022. De jury vond haar werk het dichtst bij de opdracht en de invulling van de persoonlijke gelaagdheid.’

In de email van The Business Factory lacht ene Femke mij vriendelijk tegemoet. Een waarde cheque in haar handen en achter haar haar kunstwerk. Een schilderij met een verhaal. Zijzelf spreekt van een visueel spektakel. En inderdaad spat de energie er vanaf.

Natuurlijk had ikzelf als één van de dertig finalisten graag willen winnen! Natuurlijk gun ik het haar ook. En nu ben ik samen met 29 anderen op een mooie tweede plaats. Ik vraag me hardop af wat ik eigenlijk heb verloren? Als je niet wint, verlies je dan? Maar hoe kan ik iets verliezen dat ik nooit heb gehad?

Ik tel mijn zegeningen. En dat zijn er veel. Ik heb een mooi kunstwerk gemaakt. Het heeft veel mensen bereikt ook. Via de website van kunstwedstrijd ‘Vrij!’. Maar zeker ook op de festival dag vorige week zondag en de expositie in de Krachtcentrale in Huizen daarna. En precies dat zocht ik. Een podium. Een manier om anderen te bereiken en met kunst te stimuleren tot een andere kijk op alledaagse dingen.

Maandag ga ik mijn werk ‘Flow like water’ weer ophalen bij De Krachtcentrale. Ik kijk ernaar uit. Hopelijk hangt het nog tussen de andere werken in de industriële omgeving daar. Daar waar eerst machines stonden is er nu nog slechts een echo daarvan terug te vinden in markeringen op de betonnen vloer en in de overgangen van tegels en stenen aan de muur. Mijn werk geënt op het TAO principe dat water telkens zijn eigen weg zal volgen, voegde voor een week iets toe aan de beleving van deze ruimte.

‘We kijken terug op een geslaagde kunstwedstrijd en ook een geslaagde dag van het Parade Vrij! Festival. We hopen dat je volgend jaar weer zult deelnemen.’ Zo eindigt het bericht. Zo begint een nieuwe kans.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?