Abstracte kunst met textiel op hout

Ineens stond ik stil. Midden op straat. Ineens kwam alles weer terug. De vakantie in West-Canada, Britisch Colombia van afgelopen zomer. De beren, de overweldigende bossen en bergen, de walvissen, de Native Art van de indianen en de aardige Canadezen. Ik liep over de Verwerstraat in ’s-Hertogenbosch. Een van de leukste straten in de oude binnenstad. De straat loopt van de Zuidwal de stad in tot de winkels in het centrum. Er zijn talrijke restaurants en ook het Noord-Brabants museum.

Maar vandaag zag ik dat er een nieuwe zaak is gestart. Een galerie op Verwerstraat 73. En in die galerie trok een mooie zeefdruk mijn aandacht. Een zeefdruk met een walvisfiguur erop in stoere rood-zwarte tinten. Krachtig door eenvoud. Elegant door de organische vormen. En mijn gedachten gingen meteen terug naar Canada.

Ik stapte naar binnen bij de nieuwe galerie Moedhart. Een inspirerende naam ook: Moedhart. Dit schrijft galeriehouder Edward Tchai erover:

Zoals onze naam al suggereert, ligt de basis van Moedhart in het kiezen uit het hart. Een ogenschijnlijk eenvoudige filosofie, maar toch een praktijk waar velen van ons ver van verwijderd zijn. Voor ons is de inheemse kunst van de noordwestkust van Canada een portaal naar een wereld geleid door innerlijke wijsheid, rijk aan symboliek die de mensheid gedurende ons bestaan ​​heeft geïnspireerd. Onze galerij is een ruimte waar inheemse kunst centraal staat in zelfonderzoek. Binnen zijn muren wordt u aangemoedigd om kunstwerken te ontdekken, zowel vanuit het perspectief van de maker als in het rijk van uw persoonlijke ervaring. Wij nodigen u uit om het kunstwerk te zoeken dat zowel uw hart als uw wereld opent.

Mooi toch. Edward vertelde me enthousiast over zijn galerie, over de kunst en kunstenaars. Bood me een kop koffie aan. Er was goed nagedacht over de galerie zelf: drie op elkaar volgende ruimtes boden een keur aan schilderijen en objecten. Elk met een eigen groene kleur die associeert met de bosrijke omgeving van Canada. In alle rust en met alle respect keek ik naar de vele kunst. Van zeefdrukken tot objecten zoals peddels en maskers.

Kom ook kijken bij deze nieuwe galerie van Edward Tchai en zijn partner Monique Pereij! Het is de moeite waard: www.moedhart.com. Verwerstraat 73 in ’s-Hertogenbosch.

Wil je weten hoe ikzelf mijn ervaringen met Canada heb gebruikt om kunst te maken? Zie: Rock Creek.

https://marcelrus.com | marceljanrus@gmail.com | 06-83707970 | Facebook \ Insta Marcel Rus Art

 

 

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?