‘Ik zie jullie denken, wat een rotzooitje hier!’ Enthousiast vertelt Herenboer Boudewijn Tooren als zelfstandig gebiedsregisseur over het project Herenboeren op het Wilhelminapark in Boxtel, vlakbij de A2 en de carpoolplaats. Zijn publiek is een diverse groep ondernemers uit regio Sint-Michielgestel verenigd als Ondernemersvereniging BIJEEN.

We staan aan de rand van het park. Eigenlijk is park niet het goede woord. Het is meer een boerderij. Met veeteelt en akkerbouw samen. Hij kijkt vol zelfspot naar het publiek en dan naar het veld met koolplanten. Koolplanten die fris en fier tussen allerlei onkruid staat. In je eigen tuin zou je het onkruid er zo snel mogelijk uit willen halen. Of hoort dat vooral bij Nederlanders? Het moet opgeruimd zijn. Netjes. Dat is beter voor de planten. Daar draait het immers om.

Maar, is dat wel zo? Is het wel beter om onkruid weg te halen? De man deelt ons zijn visie. ‘Als we willen planten, dan beginnen we met zwarte grond. Alle planten moeten er eerst vanaf worden gehaald. Dan zetten we de koolplanten. Die moeten ruimte krijgen om eerst een beetje te groeien. Stevig worden. Dan is onkruid even geen goed idee. Maar daarna, tjsa, waarom niet?’ Ik volg zijn ogen en overzie het veld kool met onkruid. Het ziet er wel gezellig uit. Niet superstrak en geleid. Niet zoals we de rest van onze samenleving wensen te regulieren.

‘Wat we ervaarden was dat het onkruid, de grassen, zorgden voor het vasthouden van het vocht in de grond.’ Vervolgde de man. ‘En bovendien bleek dat er mieren werden aangetrokken door het onkruid. Die mieren onderhielden ook de koolplanten en namen andere beesten weg. En zo konden de koolplanten floreren ondanks de aanwezigheid van onkruid.’ De man gaf met een glimlach aan dat er andere boeren op bezoek waren gekomen die zich over de frisheid en kracht van de koolplanten verbaasden. Het lijkt mij dat zij geïnspireerd zijn geraakt door de aanpak die de Herenboeren uit Boxtel lieten zien.

Wat het mij heeft geleerd? Nou, dat het goed is om je af te vragen waarom we doen wat we doen. Of we niet te zeer vast zitten in structuren en patronen die ons weliswaar regelmaat bieden, en vertrouwd overkomen, maar die ons ook niet laten excelleren.

Laat het maar gebeuren. Geef een aanzet, zorg voor een fundament en probeer daarna niet te veel te regelen. Het liberalisme van de natuur. Dank Herenboeren!

https://wilhelminapark.herenboeren.nl/

https://www.netwerkclub-bijeen.nl/

www.marcelrus.com

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?