‘Lust u ook een kopje koffie?’ vraagt de eigenaar van Van Loon Galleries. Ik kom net binnengelopen in één van de sfeervolle kamers van de nieuwe accommodatie aan het plein in Vught. Tegelijkertijd komt ook een stel binnen die aanschuift aan de grote bar, midden in de kamer. ‘Nou, lekker!’ zeg ik. Ik voel me welkom.

Ik was afgekomen op een bericht op social media: ‘Van Loon Galleries heeft een nieuw kunstevenement in het leven geroepen: Art Vught. Negen dagen lang wordt het gehele plein dat grenst aan de galerie in het centrum van Vught omgetoverd tot een zomerse buitenexpositie in een parkachtige omgeving. Ruim vijftien (inter)nationale kunstenaars uit de (sub)top van de kunstwereld stellen hun nieuwe werken tentoon. De buitenexpositie is vrij toegankelijk.

We worden in de bar omringd door een grote diversiteit aan kunstwerken, prima uitgelicht en tentoongesteld ten opzichte van elkaar. Grote doeken. Moderne beelden. ‘Jullie doen lang zaken met een aantal kunstenaars’ zeg ik. ‘Dat klopt! We blijven kunstenaars volgen zolang ze zichzelf verder willen ontwikkelen.’ We praten met zijn vieren over kunst, corona en de buiten expositie buiten maar ook binnen de galerie.

Ik merk op dat de galerie de sfeer van de vorige locatie aan de Taalstraat mooi terug is gekeerd in het nieuwe pand pal naast de Petrus kerk. Alle kamers in het huis vol met kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland. Per kamer een fijn zitje om rustig de kunst op je in te laten werken.

‘Ik vind die brede gekleurde hoofden mooi en ook verrassend.’ ‘Die zijn van René Rikkelman. Ze zijn gemaakt van koper. We werken sinds kort met hem.’ In een van de kamers staan drie hoofden in verschillende kleuren naast elkaar. Ze stralen rust, mede door de gesloten ogen, en het geeft me een goed gevoel.

Als ik na de koffie en een goed gesprek weer naar buiten loop, doe ik nog een rondje door de buiten expositie. Er zijn beelden van draadstaal. Koperen beelden, abstract en juist heel figuratief. Ik volg de lijn van een Poolse kunstenaar Marek Zyga. Een koper beeld van een man die een toren draagt met letters, als ware een verhaal wat hij wilt vertellen. De lijn richt zich naar de toren van de Petruskerk en naar de blauwe hemel.

Genoeg te beleven in de buiten expositie Art Vught!

En, de deur naar de galerie zelf staat wagenwijd open.

https://vanloongalleries.com/

#vanloongalleries, #ArtVught

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

©2022 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?