‘Pfff!’, met een zucht plof ik neer. De tuinstoel staat middenin de zon. Mijn hele lichaam zakt in. Ik buig mijn hoofd. Waarom? Nou, door het corona virus werk ik nu al meer dan een maand verplicht thuis. En vandaag was dat door hick-ups in de wijk WiFi een lastige aangelegenheid. Elke afspraak ging met horten en stoten. Met ruis en digitaal gekraak. Video’s van gesprekspartners bleven staan met gekke poses. Gesprekken werden gepauzeerd om daarna versneld te worden doorgezet. Middenin discussies knalde Teams eruit. Vermoeiend! Dat dus. Samen met een algehele gevoel van onrust over het virus wat ons als mens omsingeld heeft.

De zon schijnt op mijn gezicht. De wind blaast door mijn haar. En ik denk ineens aan wat de Tibetaanse monnik Thich Nhat Thanh me bij had gebracht. Een manier om de Hectische Wereld Van Het Heilig Moeten even te ontvluchten. Simpelweg door zo langzaam mogelijk te lopen door de natuur. In dit geval mijn eigen achtertuin.

Ik trek mijn schoenen uit en zet ze naast de tuinstoel. Trek mijn sokken ook uit en prop ze in mijn schoenen. Ik probeer aan niets te denken. En als ik dan toch denk aan het virus of aan die videobelperikelen dan accepteer ik de gedachte om weer terug te keren naar het niet denken.

Dan stap ik het gras op. Mijn voeten die van oudsher dat gewend zouden moeten zijn, reageren sterk op de kleine kriebelende grassprieten. Ontwend zijn ze, die vrije natuur. Gewend dat ze ‘beschermd’ worden met sokken en schoenen.

En dan loop ik mijn rondje in mijn eigen achtertuin. In de geest van Thich Nhat Thanh. Langzaam en bedachtzaam. Met de zon en de wind als kompanen. Ik plaats bewust de ene voet voor de andere. En zie: de natuur laat zich horen. De bijen, de wind, de kinderstemmen in andere achtertuinen, de vogels. Pas nu merk ik ze op. Ik voel het gras kriebelen. Plet ondertussen helaas ook een Madelief. Ervaar de natuur. Zonder wens, zonder bestemming, zonder doel.

 

Ervaar het ook! Je hebt de tijd nu. Check mijn filmpje op YouTube!

Ik wens je veel rust toe in deze onrustige tijd.

 

www.marcelrus.com

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 Marcel Rus

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?