Expositie tbv Arboretum groot succes!

Daar waar het gezin Rus jarenlang hun leven leidde, is nu vooral leegte. We gaan verhuizen en alle spullen hebben een andere locatie gekregen. Alle? Niet alle! Ongeveer vijfendertig werken uit een tijdspanne van ruim twintig jaar zoeken een nieuwe eigenaar. Ik heb de werken uitgestald tegen de muren van de ruime woonkamer. De kleurige werken vormen een mooi en vrolijk contrast met de zwarte natuurstenen vloer en witte muren.

In dat decor komen daags na de verhuizing kijkers. Eerder al had ik vrienden en familie laten kijken naar de werken, via een filmpje. Dat leverde al een nieuwe bestemming op vijf werken! Ik had iedereen laten weten dat voor deze keer men gratis werken kan ophalen. Gratis, met de vraag om het prachtige arboretum D’n Hooidonk in Den Dungen, te steunen. Op de dag van de expositie komt een bonte stoet mensen.

Zo word ik met het bezoek van de eigenaar van het arboretum, Frens en zijn vrouw Mia, vereerd. Ze kijken met interesse en vinden een rustig werk met vulmiddel en lood in een houten frame. Ik vind het prachtig dat zij een werk vinden wat past in hun huis. Zo genoot ik ook van de foto’s die vrienden stuurden van hun uitgekozen werk, hangende boven hun bank. Een werk dat in het atelier onbekeken bleef, wordt nu ineens in de schijnwerpers gebracht.

Ook de wethouder van de gemeente met zijn vrouw komt langs. Enthousiast verwoordt hij wat hij vindt van de kunst. Met anekdotes en met het duiden van zijn gevoel voor bepaalde werken. Hun gezin wordt gebeld en via de telefoon wordt een groot werk van een leeg hoofd gekozen. ‘Het is gemaakt in het kader van de serie over ‘oblivion’ ‘, licht ik toe. Oblivion of vergetelheid, liet mij denken over mijn plaats in de levenslijn van voorouders en kinderen. Mijn vader ken ik nog goed, maar mijn voorouders kan ik niet meer uittekenen. Uiteindelijk gaat de wethouder weg met drie werken en een prima donatie. Ook de buren komen langs en bieden de andere werk een nieuw leven.

Als ook mijn eigen zoon en de vriend van mijn dochter een werk hebben uitgekozen, kijk ik tevreden terug naar een ingelaste expositie. Met een fijn gevoel dat uiiteindelijk ruim twintig werken met nieuwe ogen worden bekeken. En dat de prachtige groene plaats die het arboretum is, een flinke donatie van meer dan 350 euro tegemoet kan zien.

Andere blogs