Walden is blue at one time and green at another

‘Walden is blue at one time and green at another, even from the same point of view’.

Hoe eenvoudig en hoe intrigerend omschrijft Thoreau in het hoofdstuk ‘The ponds’ in zijn boek ‘Walden’ de kleuren van het meer waar hij ruim een jaar aan woont. Het meer heet ook Walden en is behoorlijk diep met steile oevers.

‘A lake is the landscape’s most beautiful and expressive feature. It is the earth’s eye, looking into which the beholder measures the depth of it’s own nature’. Thoreau ervaart zijn meer en plaatst het in zijn eigen context. Inspirerend!

‘Lying between the earth and the heaven, it partakes of the colour of both’. Een zin om even stil bij te blijven staan. Thoreau doet dat letterlijk. Hij trok zich terug uit de bewoonde wereld en bouwde een soort schuur nabij Walden. Back to nature. Wat hij ervaart schrijft hij in het boek ‘Walden’. Een boek met hoofdstukken waar ik me maar met moeite door worstel. Een boek wat me af en toe tegen staat qua stijl en toon. Maar ook een boek met prachtige observaties en zinnen.

Thoreau neemt de tijd om te observeren. Ik zie het voor me dat hij, drijvend in een roeibootje, een glas vult met het water uit het meer. Een beetje water dat in het glas niet kleurt als ‘original dark green’ maar juist licht als een kleurloos geheel, gelijk aan de lucht. ‘It is well known that a large plate of glass will have a green tint, owing, as the makers say, to it’s body’.

We leven allemaal zo snel dat we geen tijd meer vinden voor dit soort observaties. En dat we zo veel moois niet ervaren. We nemen alles aan, zonder ons te verwonderen over wat we direct om ons heen kunnen zien, horen, voelen.

Geïnspireerd door een aantal mooie zinnen en observaties maak ik een kunstwerk. Textiel vormt met stroken het meer van Walden. De kleuren, ach, ze zijn niet meer dan een benadering. Thoreau zal erom moeten lachen, denk ik. Ik zoek enkel de rust en sereniteit die hij vond.

Ik ga snel het hoofdstuk ‘The ponds’ verder lezen, op zoek naar nog meer inspirerende teksten. Lees ook eens een keer dat boek. Of, beter, maak eens tijd om rustig de natuur om je heen te ervaren.

Lees: ‘Walden’ – Thoreau

www.marcelrus.com

Andere blogs