What might have been lost

‘Dat is nu wat abstracte kunst doet, ‘ zegt de bezoeker, ‘Het staat direct in contact met emotie. Je kan misschien niet direct benoemen welke precies, maar wel dat die emotie er is. Kijk maar om je heen. We worden omringd door emoties.’ Hij heeft het goed gezien. Zo voed ik ook kunstwerken met mijn energie. We staan op een zonovergoten vrijdag, midden in het kunstproject van Dirk Hakze in Park Lingezegen in Elst, Colorfield Performance. Om ons heen staan honderden panelen met allerlei kunst uitingen van de kunstenaars die voor ons hebben geschilderd. Elk met zijn eigen emotie.

Ik ben vanaf negen uur heerlijk aan het kunsten. Het lege, witte paneel heb ik beplakt en geschroefd met stroken textiel die ik eerder thuis had bewerkt om de maandenlange expositie in de buitenlucht te kunnen doorstaan. Naast me werkt kunstenares Marein Konijn uit Haren aan haar werk. We werken zij aan zij, in een groep van vijf kunstenaars vandaag, ondersteund door allerlei vrijwilligers. Merijn werkt realistisch en maakt een prachtig werk van een soort vennetje met een eiland en boom in het midden. Met name de schittering in het water is erg mooi.

‘Je hebt een mooi werk gemaakt, hoor,’ zegt één van de vrijwilligers. ‘En ook netjes afgewerkt. Van een afstandje is het net alsof het water is. Een woeste zee met schittering op de golven.’ We kijken samen op een afstandje, kop thee in de hand. ‘Nu zie ik pas dat die laatste toevoeging, dat rondje ingekleurd met hemel blauw, echt wel opvalt en balans brengt’ zeg ik.

Dan komt de eerste bezoeker weer in beeld. ‘Ik wil wel eens weten wat je met dit werk eigenlijk wil zeggen!’ Die vraag vind ik fijn. Immers, het is niet zo maar een kunstwerk in blauw en wit. Het heeft een boodschap.

‘Het werk heet “What might have been lost”, naar een songtekst van de groep Bon Iver. Het zette me aan het denken. Over wat we ooit intens hebben ervaren. Hoe dat ook al weer voelde in de kern van mijn bestaan. De eerste liefde, geboorte van een kind, op schoot bij mijn vader en moeder. Door het leven van alledag komen daar overheen allerlei laagjes die dat eerste pure gevoel hebben verborgen. Zijn we het kwijt? Zijn we het vergeten? Of is het er gewoon nog? Ik wil door die lagen heen breken, net als de lagen textiel die ik op het werk heb aangebracht. Terug op zoek naar dat pure gevoel.’ De man kijkt me aan, probeert het in elk geval te volgen, en ineens hebben we het over eerste liefdes! Dat kan dus met kunst, in contact komen met wildvreemden.

Kom ook kijken naar mijn nieuwste werk of naar al die andere honderden kunstwerken van The Colorfield Performance.

www.thecolorfieldperformance.nl | www.marcelrus.com | www.mareinkonijn.nl

Andere blogs