Tree Art Festival meer dan geslaagd!

‘Wat een prachtige expositie!’ ‘Ik wist niet dat deze bomentuin zó mooi is!’ ‘Een perfect decor voor al die mooie kunstwerken!’ ‘Daar mag je met recht trots op zijn!’ En de regen aan complimenten ging maar door en door.

Maanden geleden liep ik door bomentuin Den Hooidonk. Een oase van rust aan de rand van Den Dungen. Tussen de Teams sessies door zocht ik daar afleiding. Daar kwam ik op een leuk idee: een Land Art expositie, tussen de bomen van Frens en Mia van den Biggelaar, de trotse eigenaren van de bomentuin. Nu, 16 juli, loop ik in mijn droom, tussen de vele honderden bezoekers. In de bomentuin kijk ik van waar ik zit tot ver door in de bomentuin. Ik zie de bezoekers dwalen van het ene prachtige kunstwerk naar het andere. Mijn idee is werkelijkheid. Een wonder!

Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Om van een idee tot een werkelijkheid te komen is veel nodig. Overtuigingskracht. Volharding. Focus. Een plan, daar begint het mee. Prachtig is het om te merken dat mijn enthousiasme besmettelijk was, mijn idee werd omarmd. Eerst door de familie Van den Biggelaar. Later door de wijkmakelaar, de wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel, sponsoren, de vele kunstenaars en bereidwillige vrijwilligers.

Door aan de expositie een markt toe te voegen en workshops, werd het een waar festival. Ook daar stortte ik me in, vooral gedreven door nieuwsgierigheid. Dat en een open houding zorgde ervoor dat er een mooie programma staat, van yogales tot boetseer workshop voor kinderen, van verhalen vertellen tot moderne dans rondom het vennetje in de bomentuin. Mijn netwerk is enorm gegroeid met het ontmoeten van interessante mensen. Allen hebben terecht een podium gekregen.

Ook de praktische zaken kwamen aan bod. Verzekering, vergunning. EHBO, toiletten, tent, catering. Ik wist niet dat er zoveel nodig was voor een festival. Alles wat we toen hebben besloten is uiteindelijk goed tot hun recht gekomen. Een goede voorbereiding is veel meer dan het halve werk.

Doel van het Tree Art Festival is om te verbinden. Kunstenaars met een publiek. Natuur met natuurliefhebbers. Wijkbewoners met de bomentuin. Kinderen met cultuur. Gemeente met de Stichting Den Hooidonk. Ik kan oprecht zeggen dat dat allemaal meer dan uitstekend is gelukt. Iets om met zijn allen trots op te zijn en te koesteren.

We strijken de vaandels van Tree Art Festival. Een prachtig avontuur kent zo zijn einde. Wat overblijft is een verbluffend aantal goede momenten om te herinneren. Als een zak vol met glanzende knikkers. Ik zie de zwevende stenen voor me van publieksprijs winnaar Albert Zomers voor me. Hoe beschermd ik me voelde in Teo Baehler’s touwen werk. Hoe trots ik ben op mijn eigen kunstwerk ‘Nature Portal’ die een doorgang geeft van het drukke leven van alledag naar een heerlijke rust. Ook wethouder Bert van Druenen werd er door aan het denken gezet. En dat was nu precies de bedoeling. Ik zie de kinderen trots hun kunstwerken tonen die ze op de workshop hebben gemaakt. Ben zelf ook aangenaam verrast door de verhalen van Casper Hoenderdos. En zeker door de visie en oprechtheid van Frens en Mia. De gedurfde moderne dans van LiFe Dance, de dansgroep die ik daartoe heb uitgedaagd. En zo kan ik nog lang doorgaan.

In mijn speech in de festival tent in de bomentuin heb ik iedereen die heeft bijgedragen bedankt. En werd ik, en mijn gezin, ook bedankt voor mijn bijdrage. Samen hebben we iets neergezet wat ruim 3.500 bezoekers een goed gevoel heeft gegeven. Ik besef het nog steeds niet, maar het is daardoor niet minder waar. Tree Art Festival is een fantastisch succes!