Natural Portal – Tree Art Festival

‘Kijk, er zit een verhaal in, ‘ zeg ik tegen de familie Van den Biggelaar, die op een terreinwagen door de bomentuin rijdt. ‘Soms moet je expliciet afstand kunnen nemen van iets, om iets nieuws te kunnen aanpakken en omarmen. Bijvoorbeeld om het drukke leven wat je leeft los te laten en je rust te nemen. Dan helpt zo’n fysieke portal je.’ Ik nodig hen om door de poort heen te lopen. ‘Merk maar eens hoe het voelt aan de andere kant van deze poort. Je zult verschil merken!’

Ik demonstreer de Natural Portal, het kunstwerk wat ik heb ontworpen voor het Tree Art Festival, de kunst expositie tussen de bomen van bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen. Twee grote cirkels eigenlijk, eentje van ruim twee meter, en eentje kleiner. Zo achter elkaar gemonteerd vormen ze een taps toelopende trechter die je mee zuigt naar die andere dimensie.

Smederij Van der Helm uit Sint-Michielsgestel heeft het in elkaar gelast. Lekker een beetje grof met wat lasspetters. Het doet het werk alleen maar goed. ‘Het was nog best lastig om het in balans te houden,’ zegt Wim van der Helm. Samen met zijn hulp heeft hij het werk van staal afgeleverd met een grote aanhangwagen en met de hand door de bomentuin D’n Hooidonk gedragen. Ik leidde de weg naar zijn definitieve plaats, vlak bij een metershoge conifeer. Met grote pennen bevestigt hij het werk stevig in de grond, op het gras.

Na het installeren door de smid, ben ik begonnen met het aanbrengen van takken. Takken die ik maanden geleden bij Jan Jaap van Hoeckel uit Gemonde had meegenomen na het snoeien van zijn bomen. De takken zijn nu droog en ik had ze al op maat gezaagd. Nu, ter plekke, kan ik ze met tie-rips aan elkaar bevestigen terwijl ze worden gedragen door de twee stalen ringen. Het geeft nog meer dat idee van een trechter, een houten wand van takken.

Schoonzoon Henry stapt door de cirkel en komt met een brede glimlach weer terug. Frens staat midden in de cirkels en kijkt trots en blij. Ook Ellen waagt zich door de portal.

Ik zie het aan. Een dag later bevestig ik de laatste takken en dan is het werk Natural Portal af. De volgende dag leid ik twee wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel door de bomentuin en ook aan hen vertel ik het verhaal van Natural Portal.

Wil je het werk zien? Kom dan kijken bij het Tree Art Festival. Je mag er dan zeker doorheen lopen. Op 25 juni opent het festival om 13:00 wat verder duurt tot en met 16 juli. De expositie is te bezichtigen van 9:00 tot 19:00. Op de zondagen zijn er leuke workshops. Kijk maar eens op de website www.denhooidonk.nl, sectie Tree Art Festival.

www.denhooidonk.nl

www.marcelrus.com