Hoe ontstaat een kunstwerk VI

In een vorige blog vertelde ik dat we, Ingrid en ik, samen werken aan een kunstwerk. Een gezamenlijk kunstwerk voor het toffe Tree Art Festival.

Het Tree Art Festival is een community art project waarin tientallen kunstenaars kunstwerken tonen, verbonden door het thema ‘Bomen Verbinden’, tussen de bomen van bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen. Ik ben initiator en organisator van het festival. Maar vandaag niet. Vandaag ben ik kunstenaar en maken we samen onze laatste stap.

‘Inderdaad, het is uiteindelijk niet zo zwaar als ik dacht! Meer lomp en onhandig om te sjouwen.’ Ingrid en ik hebben ons kunstwerk, met de naam ‘Cover’ in onze handen. We lopen ermee de stal uit tot in het busje van Ingrid. Het past er prima in! We zwaaien naar de moeder van de boer en rijden naar de bomentuin. Maar niet voordat we de nieuwsgierige koeien gedag hebben gezegd.

In de bomentuin staat Frens, de eigenaar, ons op te wachten. Hij doet het hek open en we rijden het terrein op. ‘Moeten we nu echt over het gras en tussen de bomen rijden?’ zegt Ingrid verbaast. Het is datgene wat we gaan doen. Dwars door de bomentuin als een soort expeditie. We hebben de grootste lol als Ingrid slalommend tussen de bomen meandert. Frens kijkt er op een afstandje naar en zal zijn wijze hoofd schudden.

‘Wat vind jij? Is dit een mooie plaats?’ We kijken samen naar een geschikte locatie. Grofweg is deze al eerder bepaald en staat het al op de plattegrond. Maar nu gaat het om de saillante details. En daar zijn we allebei scherp op. ‘Als we het hier plaatsen, dan zie je het vanaf het vennetje en bij dat doorkijkje tussen de bomen.’ ‘Precies, en vanaf de kant van de doorgaande weg zal je toch ook het werk kunnen zien.’ We zijn het er snel over eens, zoals continu tijdens dit unieke samenwerkingsproject.

Ingrid stoft nog even de bovenkant af en legt er een plastic zeil overheen. Zo is blijft het kunstwerk tot aan de opening op zondag 25 juni 13:00 een mysterie. Ik sla nog even wat spijkers dieper het hout in. En ga tijdens een fotootje op het licht-krakende bouwwerk zitten.

‘Ik vind het een mooi werk en een nog leukere samenwerking, Ingrid!’ zeg ik nog. Dan lopen we samen over het gras tussen de bomen naar andere werken die al in de bomentuin zijn geplaatst. De lage zon maakt er een soort sprookjesbos van. Geweldig hoe het gefilterde licht speels door de takken glipt. Het werk ‘Cover’ laten we achter in het bos.

Ben je ook benieuwd hoe ons werk er uit is komen te zien? Kom dan langs op het Tree Art Festival van 25 juni tot en met 16 juli in bomentuin D’n Hooidonk en laat je verrassen!

www.denhooidonk.nl

www.marcelrus.com

www.instagram.com/ingridvanwamel/