Hoe ontstaat een kunstwerk III

In een vorige blog vertelde ik dat we, Ingrid en ik, samen werken aan een kunstwerk. Een gezamenlijk kunstwerk voor het toffe Tree Art Festival.

Het Tree Art Festival is een community art project waarin tientallen kunstenaars kunstwerken tonen, verbonden door het thema ‘Bomen Verbinden’, tussen de bomen van bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen. Ik ben initiator en organisator van het festival. Maar vandaag niet. Vandaag ben ik kunstenaar en maken we samen een volgende stap.

En ineens is het moment daar. We hebben allerlei stukken textiel en leer meegenomen. Oude kunstwerken van Ingrid en van mij worden in stukken geknipt. Zelfs bubbeltjes plastic ontbreekt niet. We gaan aan de slag om aan de pallet houten kubus waarde toe te voegen. Waarde is de titel ‘Cover’ kan dragen.

‘Kijk,’ wijst Ingrid aan, ‘Als we die stof nu om die houten delen wikkelen dan houden we de opening open en komt er toch verbinding tot stand.’ Ik begrijp wat ze bedoelt. We gaan aan de slag. Ik plak een eerste stuk stof. Een stuk gordijn denk ik. Het heeft zijn functie verloren long time ago, als gordijn. En nu krijgt het samen met allerlei andere stukken textiel een nieuwe identiteit. Van een afstand kijk ik naar wat ik heb gedaan. En op basis daarvan ga ik een nieuw stuk plakken en vasttimmeren.

Ingrid heeft een iets andere methode. Zij knipt een oud leren doek van haar, met een groot portret, aan stukken maar dan wel zo dat je bv een oog of een vogel of een hand kan herkennen. Die timmert ze losjes vast. En dan neemt ze haar tijd om te kijken of dit nu de meest ideale rangschikking is. Dat losjes timmeren geeft nog voldoende ruimte in haar hoofd en handelen om het weer eraf te halen.

We zorgen ervoor dat we mengen. Ik plak expres een stuk stof niet alleen op de zijde die ik had ‘behangen’ maar ik laat het de hoek omgaan naar waar Ingrid bezig is. En Ingrid doet dat met de zijde waar ik een groot oud doek, met het karakteristieke rood en wit, heb opgespijkerd. Abstract meets figuratief.

En het werkt. We zien het allebei en hebben er lol in. Bij de koffie  break – Ingrid had fijn koffie meegenomen in een thermosfles – praten we over familie, gezin, het leven. Ingrid stelt nog wat vragen over Tree Art Festival waar zij samen met Gerry en Truus, haar twee kompanen van kunstenaarscollectief OKi Kunst, een workshop gaan geven.

‘Doen we nog een half uurtje?’ vraagt Ingrid enthousiast. ‘Goed idee! En we spreken meteen af voor de volgende keer.’ In de tussentijd kan het werk drogen. We werken nog even door en onder onze handen ontstaat een uitgebalanceerd en toch bont werk. Vol leer en textiel en plastic. Vol energie en plezier.

Ben je ook benieuwd waar dit naar zal leiden? Kom dan langs op het Tree Art Festival van 25 juni tot en met 16 juli in bomentuin D’n Hooidonk en laat je verrassen!

www.denhooidonk.nl

www.marcelrus.com

www.instagram.com/ingridvanwamel/