Hoe ontstaat een kunstwerk?

Hoe ontstaat een kunstwerk? Dat is een goede vraag.

Ik zou zeggen ‘stap voor stap’. Zo ben ik in deze maand samen met Ingrid van Wamel, toegewijd kunstenares uit Den Dungen, bezig met een gezamenlijk kunstwerk voor het toffe Tree Art Festival.

Het Tree Art Festival is een community art project waarin tientallen kunstenaars kunstwerken tonen, verbonden door het thema ‘Bomen Verbinden’, tussen de bomen van bomentuin D’n Hooidonk in Den Dungen. Ik ben initiator en organisator van het festival. Maar vandaag niet. Vandaag ben ik kunstenaar en prepareer ik een werk voor Ingrid en mijzelf.

Maar goed, en nu. Ik ben een abstract kunstenaar. Geïnspireerd door Goldsworthy en Sean Scully. Ingrid is veel verfijnder, kunstacademie gedaan en maakt prachtige klassieke portretten van met name vrouwen, met een vrolijke moderne twist. Hoe vinden we elkaar?

Daar hebben we het eerder over gehad. We gaan werken op basis van een vierkant blok hout. En we hebben een gemeenschappelijke boodschap: ‘De natuur is het grootste cadeau wat we ooit gekregen hebben, maar helaas wordt de natuur door de mens steeds kwetsbaarder. Textiel beschermt de mens tegen kou en andere weersinvloeden. Wij gebruiken textiel als symbolische verpakking voor onze natuur.’ Ingrid heeft sjaals, ik heb andere textiel.

Dus, op dat robuuste, ruwe blok hout (de natuur) komt kleurig textiel (bescherming). Sjaals, gordijnen, kleding. Mijn stijl van werken, met textiel en acryl, wordt verbonden met de verfijnde touch van Ingrid. Wat zal daar nu uitkomen?

Ik ga speuren thuis en her en der kom ik hout tegen wat ik ooit heb verzameld. Ken je dat? Dat je iets ziet onderweg waarvan je denkt ‘ooit zou ik het nodig hebben’ ? Ik heb daar vaak last van en dat leidt meestal tot het in de weg staan van allerhande zaken. Maar nu betaalt het zich uit. Ik vind pallets, planken, spijkers. Als je iets voor ogen hebt, dan is de rest een kwestie van modelleren. En ondanks dat ik weinig energie ervaar vandaar maak ik de pallets en planken op maat tot een robuust en stoer uitziend houten blok. Het ‘doek’ voor ons gezamenlijke kunstwerk is vrijwel af. Enkel nog een paar spijkers erin en dan kan het creatief proces later voortgang vinden samen met Ingrid.

Ben je ook benieuwd waar dit naar zal leiden? Kom dan langs op het Tree Art Festival van 25 juni tot en met 16 juli in bomentuin D’n Hooidonk en laat je verrassen!

www.denhooidonk.nl

www.marcelrus.com

www.instagram.com/ingridvanwamel/