Roam! Ontdek!

‘Het nodigt me uit om te ontdekken wat het is. Wat voor materiaal, maar ook wat het eigenlijk betekent, waar het voor staat’. Ik sta met Klaasjan voor het kunstwerk Roam!. Een werk van 1×1 meter vol met stroken textiel, blauw geschilderd met een transparante witte verflaag erop. De titel, Roam! slaat nu net op het onderzoeken, op het zwerven met je ogen over een oppervlakte die telkens weer doet verrassen.

Zijn vrouw en kind komen er bij. ‘Je mag eraan zitten hoor,’ zeg ik. Het kind, gedragen door zijn moeder, draait zijn hoofd verlegen weg. Zijn moeder raakt voorzichtig het werk aan en voelt de structuur. ‘Zijn het stukjes stof?’ vraagt ze ge├»nteresseerd. ‘Het zijn repen textiel. Voorheen hadden ze een functie. Als een broek, een gordijn, een placemat. Door het in stukken te knippen en daarna weer te assembleren, ontstaat er iets nieuws.’ Ik vind het leuk om aan deze fijne mensen, bezoekers aan de expositie, uitleg te geven. Ik leg uit dat overal wel de boodschap in zit dat we te snel leven. Dat je pas ziet hoe mooi het leven van alledag is als je de tijd neemt om te kijken.

We zijn bij de opening van de kwartaalexpositie bij galerie Dutch Luxury Design in Buren. Ik hang er met drie toffe kunstwerken. Het werk met de gele rand staat vol te pronken in de grote ruimte. Spot on. Tegenover in goed gezelschap van een robuust houten object staat Roam. En net voordat je op de begane grond het pand zou verlaten hangt het langwerpige Fading Out. 

Ik loop met Klaasjan mee de smalle houten trap af naar beneden. Vrouw en kind zijn al eerder gegaan, nu richting speeltuin. Buren is op deze tweede paasdag na de leuke oldtimer toertocht en het folkloristische brughangen weer tot rust gekomen. ‘Mooi om je zo ook te zien,’ zegt Klaasjan, ‘en tot morgen!’

De expositie is te zien tijdens openingstijden van de galerie. Kom gerust langs!  www.dutchluxurydesign.com/nl/