Als parels in de zon

Het kunstwerk ‘Elements of Colour’ ligt in alle objecten om ons heen. We staan in het gras aan de Theerestraat in Sint-Michielsgestel. Met ongeveer vijfentwintig dorpsgenoten. De kleurrijke ronde kubussen van het werk zijn weer gerenoveerd. Ze waren gebutst, beschadigd. Maar nu door smederij Van den Helm weer in ere hersteld. ‘Dat ging niet zo eenvoudig, ‘ vertelt hij, ‘Het zijn wel kubussen maar dan met ronde hoeken. En dat betekent dat er ook veel spanning op staat.’ Hij heeft goed werk geleverd.

De kunstenaar is ook van de partij. Zijn naam is Eelco Veenman. ‘Toen ik toentertijd de opdracht kreeg om hier een kunstwerk te maken, betekende dat veel voor mij,’ vertelt hij met een grote glimlach op zijn mond. ‘Het is echt een keerpunt in mijn kunst carrière. Daarvoor maakte ik vooral sieraden. Met ‘Elements of Colour’ maakte ik een grote stap voorwaarts. Naar groter werk.’ Hij kijkt tevreden de groep rond.

Na een korte introductie geef ik het woord aan de wethouder. De wethouder met kunst en cultuur in de portefeuille, Bert van Druenen, looft het werk van smid Van den Helm en gaat ook in op het kunstwerk zelf. ‘De kleuren doen mij denken aan elementen uit de gemeente. Het blauw van De Dommel, het groen van het bos en het park.’ De kunstenaar beaamt het. Bert looft ook het werk van de Commissie Kunst & Cultuur, een commissie waar ikzelf lid van ben. We werken aan de openbare kunst in de gemeente Sint-Michielsgestel en hebben het initiatief genomen om het werk te laten renoveren. Maar we doen meer. En gelukkig kan ik dat vertellen aan de dorpsbewoners die de heropening van het kunstwerk bijwonen.

‘Ik heb al jaren geleden gezegd tegen de gemeente dat ze het budget voor de kunst niet zo moeten versnipperen. Dan komt er nooit meer zo’n grote kans voor een kunstenaar als Eelco destijds,’ beweert een buurtgenoot. Gelukkig kan ik dat rechtzetten: ‘De commissie heeft meerdere pijlers: jaarlijks onderhoud, bijdrage aan particuliere cultuur initiatieven en een opbouwend budget voor grotere projecten.’ De man is opgelucht, ‘Dat is dan goed te horen.’ De tompouce met de beeltenis van het kunstwerk zorgt voor een nog extra feestelijk tintje.

De ronde kleurrijke kubussen van het kunstwerk blinken in de zon. Met de regendruppels van de bui van zojuist, als parels er bovenop.

Wil je meer weten over de Commissie Kunst & Cultuur? Kijk dan op de site van de gemeente Sint-Michielsgestel: https://www.sint-michielsgestel.nl/bestuur-en-organisatie/bestuur/adviescommissies. Wil je participeren in de commissie? Dan kan dat ook, er is een vacature!