Tree Art Festival komt eraan!

Het is koud als ik aankom bij de poort van Arboretum\Bomentuin D’n Hooidonk, in Den Dungen. Ik heb er afgesproken met kunstenaars die gaan participeren in het mooie project Tree Art Festival. Een project waarvan ik de initiator en organisator ben.

Het wordt kouder als ik merk als de poort nog dicht is. Ik ging ervanuit dat die altijd open is, althans als het licht is. Maar mijn aanname klopt niet, en ik moet in de actiemodus om het overleg over amper een kwartier toch doorgang te laten vinden. Maar dat lukt. Mia van de Bomentuin komt langs en opent de poort.

In het honk van theehuis De Leuterij is het in eerste instantie nog koud. Mia zet een elektrisch kacheltje aan en dat verdrijft de kou. Met elke kunstenaar die vervolgens langskomt, stijgt de temperatuur.

Ik zie het verband ineens. Het project heeft de kunstenaars nodig om te kunnen bestaan. Het project biedt een onderkomen, een honk, voor de kunstenaars. Het project wordt warm als het enthousiasme groeit door de creatieve ideeën van de kunstenaars. Tussen idee en realisatie van het project zitten poorten die eerst ontsloten moeten worden. Bv een budget wat geregeld moet worden. Of mensen die risico’s durven te nemen. De poorten openen zich en we gaan ervoor!

Wat is nu eigenlijk dat Tree Art Festival? Enkele maanden geleden liep ik tussen de Teams sessies door, in de bomentuin in Den Dungen van Frens en Ellen van den Biggelaar. En daar zag ik ineens een mogelijkheid om een kunstfestival te organiseren. Een soort land art festival, in relatie met de bomen. Om zo én de bomentuin én lokale kunstenaars een podium te bieden. En bewoners en recreanten te trakteren op een leuke culturele activiteit. Gelukkig kreeg ik de bomentuin organisatie mee in mijn enthousiasme en vond ik steeds meer kunstenaars op mijn pad. Met hulp van gemeente en fondsen staat er nu een project wat van 25 juni tot en met 16 juli een expositie biedt aan tientallen kunstwerken tussen de bomen. En daarnaast ook nog eens culturele activiteiten biedt zoals een dansgroep en een verhalenverteller. Echt tof om hier aan mee te werken!

De kunstenaars gaan hun ontwerpen tonen. Een keramieken vogel. Een veld van honderden objecten. Een portal van hout. Werken met steen. Interactieve projecten. De expositie groeit en groeit. Mooi is ook hoe de kunstenaars elkaar helpen met ideeën of oplossingen voor problemen. En ook hoe kunstenaars met elkaar samen gaan werken aan kunstwerken. Na de vergadering lopen diverse kunstenaars samen de bomentuin in om hun boom en locatie uit te zoeken.

Kom gerust langs op het Tree Art Festival! We exposeren tussen 25 juni en 16 juli in Arboretum D’n Hooidonk in Den Dungen. Gratis entree en open zolang het licht is. Op de zondagen in deze periode organiseren we leuke culturele activiteiten. Je bent van harte welkom!

www.denhooidonk.nl

www.marcelrus.com