Be Aware

‘Geheim overleg.’ Zo stond het in de Outlook agenda van het werk. Echt iets voor een afdeling als de onze. Natuurlijk ga ik erheen. In de overlegkamer op de zestiende etage van ons gebouw kijken Maartje en Astrid ons enthousiast aan. Al snel komt hun geheim aan bod.

‘We maken een kerstpakketje voor onze collega’s!’ Astrid komt op de proppen met een verzameling lego blokjes die uiteindelijk een heuse firewall gaat worden. Maartje komt met de vraag wat wij kunnen bijdragen. ‘Peter, jij bent goed met woorden. Wil jij een leuke tekst maken’ Dat wil Peter wel. ‘En Marcel, jij kan vast wel iets creatiefs verzinnen om te maken’ Ze kijkt me verwachtingsvol aan. Natuurlijk kan ik dat. ‘En Richard? Wat heb jij in de aanbieding?’ Richard probeert nog te ontwijken, maar er is geen ontkomen aan. ‘Een kruiswoordpuzzel misschien?’ Dat is zeker een goed idee.

En zo ontstaat er iets concreets. Iets leuks en origineels. Uit een groep individuen met elk een eigen identiteit en eigen kwaliteiten. Daar geloof ik in. Neem een willekeurige groep mensen en, als ze willen, dan komt er altijd wel iets uit wat de moeite waard is.

Thuis denk ik verder na over wat Maartje me vroeg. Iets met cybersecurity, dat lijkt me voor onze afdeling wel logisch. En iets wat herkenbaar is als komende uit mijn koker. Maar het moet ook praktisch haalbaar zijn. Immers, er zijn meer dan veertig kerstpakketten te maken. Langzaam groeit er een idee. Een ontwerp van een schild.

Als eerste plak ik een oud overhemd op een linnen doek. Na het drogen, schilder ik de ene kant van het doek geel en de andere kant blauw, de kleuren van het bedrijf waar ik werk. Vervolgens maak ik van karton een soort mal. Een schild als protectie tegen alle cybersecurity aanvallen. Die mal gebruik ik om zoveel mogelijk schilden qua omtrek te tekenen op het doek. Dan zet ik overal binnen de lijnen van de schilden de tekst ‘Be Aware’. Daar gaat best wat tijd in zitten. Vervolgens zet ik de schaar in het doek en knip ik meer dan veertig schilden uit. Het wordt een hele berg schilden.

Het is een mooi kerspakketje geworden. Wat prima ontvangen wordt door onze collega’s. Hebben we maar mooi gedaan met al onze kwaliteiten samen!